Waarom we niet moeten haten op het kledingmerk van Ivanka Trump.

Ivanka Trump,een bijzondere vrouw uit een bijzonder gezin . Ik denk dat we dat wel  kunnen vaststellen. Gisteren las ik dit stuk over het kledingmerk van de dochter van de president van Amerika.

Ik voelde een kleine ergernis opkomen en dan helemaal niet gericht naar Ivanka en haar kledingmerk, maar naar alle Facebook vrienden die dit stuk goed bedoeld hadden gedeeld. Want gaat het delen en negatief wijzen naar het kledingmerk van Ivanka Trump ervoor zorgen dat de kledingindustrie gaat verbeteren? Ik geloof van niet, jij wel?  Wat het wel doet is een beter gevoel geven over onszelf, want “Ivanka Trump is echt een boeman, haar kleding wordt gemaakt in Indonesië.”

Begrijp mij niet verkeerd ik ben een voorstander van het creëren van betere werkomstandigheden in de textielindustrie. Dat is ook één van de pijlers waarom ik jurkenhuren.nl ben gestart.

Maar iets vinden en ernaar handelen is soms bizar lastig. Het is makkelijk om het heel erg te vinden dat mensen in Bangladesh soms slapen onder hun bureau omdat ze geen onderdak kunnen betalen, maar zolang consumenten blijven consumeren en geen vragen stellen over de werkomstandigheden zal er weinig veranderen.

Mijn advies? Kijk eerst naar jezelf en naar je shopgedrag. Hoeveel denk jij nou echt na als je een kledingstuk koopt? Wees eerlijk, als jij het perfecte topje hebt gevonden bij de  ZARA, denk jij dan echt over de mevrouw die het kledingstuk in elkaar heeft gezet? Is het antwoord ja? Ik hoop het uit de grond van mijn hart, want als dat zo is kunnen we proberen vanaf onderaf verandering in de keten aan te brengen.

Uiteraard heeft Ivanka een voorbeeldfunctie, maar ze heeft ook een bedrijf dat winst moet draaien. Als we kleding laten produceren in de VS, zoals de titel van dit nieuwsbericht doet suggereren , dan zullen we als consumenten ook de prijs moeten gaan betalen die aan deze arbeid hangt.

Dus, wat ga jij doen om de kledingindustrie te verbeteren?
Hier zijn een aantal tips:

1. Wees kritisch over waar een kledingstuk gemaakt is . Soms staat er ‘made in Italy” maar dat kan ook betekenen dat enkel het laatste stiksel in Italië is gemaakt…

2. Support kledingmerken die arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel hebben, zoals  Vanlia, Armed angeles en bijvoorbeeld People tree.

3. Koop minder, maar beter. Koop kledingstukken waar je langer mee kan doen. Investeer daarnaast in goede basisstukken zodat je meer combinaties kunt maken. Heb je wel eens gehoord van Project 333?  Hier gaan mensen de uitdaging aan om drie maanden lang enkel een kledingkast van 33 kledingstukken te hebben.

4. Wees niet te hard voor jezelf en je omgeving. Dat je misschien toch een keer iets koopt waarvan je niet zeker weet waar het is gemaakt is wil nog niet direct zeggen dat de werkomstandigheden je niks kunnen schelen. Probeer dan wel het kledingstuk heel vaak te dragen. Het zou zonde zijn om zoiets in je kast te laten hangen ;).

5. Bekijk de  documantaire The True Cost om een beter beeld te krijgen van de huidige situatie.

6. Grote veranderingen gaan niet over één nacht ijs. Verwacht niet dat opeens de Primark morgen een duurzame keten is geworden. Stimuleer wel goede initiatieven van bestaande ketens die het beter willen gaan doen.  Zo heeft H&M een counisous lijn en ook is de C&A recent gestart met een Duurzame strategie .  Jarenlang was ik hier negatief over, maar bijvoorbeeld een H&M heeft wel de macht om verandering in beweging te brengen. Ook al zullen er altijd aspecten die niet 100% duurzaam zijn,   grotere ketens kunnen  sneller grotere veranderingen maken met meer impact dan kleinere organisaties.

 

Doe jij al iets om de kledingindustrie te verbeteren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *